در ابتدا می خواهم برایتان توضیح دهم که اصلا مسیر عصبی چیست؟ به ارتباط سلولهای مغزی با یکدیگر مسیر عصبی گفته می شود. در مغز ما میلیاردها سلول عصبی وجود دارد که به هر کدام از آنها نورون گفته می شود و رابطه ای که بین این سلولها با یکدیگر شکل می گیرد را مسیر عصبی می نامیم.
در واقع وقتی هدفی، مطالبی و یا هر چیزی که زیاد آن را تکرار کنیم و به آن توجه کنیم، ذهنمان آن را درون محفظه ای مراقبت می کند بلکه به ناخودآگاه ذهن ما تبدیل شود. چرا به ناخودآگاه ذهن ما تبدیل میشود؟ چون ما زیاد به آن توجه کرده ایم و با توجه زیاد به مغزمان دستور داده ایم که آن چیز را می خواهیم و مغز ما به مرور زمان که از خواسته ی ما مطمئن شود آن را به ناخودآگاه ذهن ما تبدیل می کند و در واقع یک مسیر عصبی شکل می گیرد که با مرور بیشتر خواسته مان آن مسیر عصبی قدرت بیشتری می گیرد.
هر چی بیشتر خواسته ای را تکرار کنید مسیر عصبی را قویتر می کنید و هر چه بیشتر مسیر عصبی ذهن را قدرتمند کنید امکان محقق شدن خواسته تان بسیار بالا می رود.
سیستم عصبی انسان
سیستم یا مسیر عصبی انسان از دو بخش تشکیل شده است :
۱: سیستم یا مسیر عصبی مرکزی
۲: سیستم یا مسیر عصبی محیطی
در سیستم عصبی مرکزی، ادراک اطلاعات دریافتی از محیط توسط این قسمت انجام می شود که شامل مغز و نخاع می باشد. و سیستم عصبی محیطی، شامل نورن هایی است که خارج از سیستم عصبی مرکزی اما در ارتباط با آن هستند مثل نورون های عصبی و نورون های حرکتی
توانایی در ادراک محیط اطراف، یادگیری، حافظه، تحلیل، تخیل، احساسات وحواس پنجگانه به سیستم عصبی وابسته هستند و تمامی واکنش های ناخودآگاه و خودآگاه که عملکرد این سیستم یا مسیر عصبی مربوط می باشد.
حتما بخوانید: ماورای طبیعی شدن
شکل گیری مسیر عصبی ذهن
تا اینجا متوجه شدیم که برای شکل گرفتن یک مسیر عصبی باید به چیزی که می خواهیم یا به هدفمان زیاد توجه کنیم ولی سوالی که برای بعضی ها ممکن است پیش بیاید این است که چطور میشود که گاهی اوقات تحت تاثیر اتفاق یا حادثه ای خیلی خوب و یا خیلی بد قرار می گیریم و سالهای زیادی در حادثه یا اتفاق در ذهنمان باقی می ماند؟
جواب اینست که شکل گیری مسیر عصبی در مغز قطعا و یقینا به میزان واکنش و تاثیری که ما از یک اتفاق می گیریم مربوط می شود یعنی اگر تاثیر بسیار ناگهانی و شدید باشد مثل این می ماند که این موضوع چندبار برایمان تکرار شده باشد.
برای مثال، بیشتر اشخاص زمانی که برای اولین بار با دوچرخه زمین می خورند بیشتر ترغیب به یادگیری دوچرخه سواری می شوند دقیقا همان لحظه زمین خوردن شوکی به مغز این افراد وارد می شود که به یکباره مسیر عصبی دوچرخه سواری در مغز آنها تکمیل می شود.
تاثیر گذاری در مسیر عصبی ذهن مشتری یا مخاطب
اکنون که با مسیر عصبی و چگونگی تشکیل آن در مغزمان بیشتر آشنا شدیم وقتش رسیده که از اون فرمول برای ساخت مسیر عصبی در ذهن مخاطب یا مشتریمان استفاده کنیم. بنابراین راحت ترین و ساده ترین شکل ممکن برای ایجاد مسیر عصبی خرید مشتری، فروش در بهترین و شادترین لحظات زندگی و یا فروش خوب در بدترین لحاظات زندگی آنها می باشد.
زیرا در چنین موقعیت هایی می توان با ایجاد حس خوب در ذهن مخاطب یا مشتریمان شوک اساسی و لازمی را برای تشکیل مسیر عصبی در ذهن او بوجود آوریم. مخصوصا اینکه هنوز محصولاتمان را بازاریابی و معرفی نکرده باشیم اینگونه اعتماد سازی می کنیم و اعتماد مشتری را بدست آوریم.
روش های دیگر تاثیر گذاری در مسیر عصبی ذهن مشتری
روشهای دیگر مثل تبلیغات وسیع و همه جانبه در کل بازار که گاها با اینکه لازم ندارند ولی ترغیب می شوند از شما محصولی خریداری کنند. کمپین های اینترنتی هم با ساخت بنرهای تبلیغاتی در سایت ها می تواند سریع مسیر عصبی در ذهن مشتری را بسازند. نوعی دیگر تبلیغات، تبلیغات ویروسی است این تبلیغات به نوعی تبلتغات دهن به دهن محسوب می شود.
شاید برایتان پیش آمده باشد زمانی که مطلبی از زبان اطرافیان خود می شنویم سریعتر اعتماد می کنیم چرا ؟ چون فکر می کنیم شخص مقابل، هیچ سودی از فروش محصولات یا خدمات ما نمی برد و مطلب می تواند برایمان مفید باشد و مغز ما را آماده پذیریش مسیر عصبی می کند. با در نظر گرفتن موقعیت و شرایط درست می توانیم مسیر عصبی اساسی را در ذهن مشتری ایجاد کنیم، می توانیم بازاریابی و تبلیغات و فروش موفقی نیز داشته باشیم.
چگونگی فعالیت مسیر عصبی در ذهن
پیشنهاد می کنم برای درک بهتر فعالیت مسیر عصبی ذهن این قسمت را با دقت مطالعه کنید. شاید به این موضوع فکر کرده باشید که ما چگونه چیزی یا مهارتی را یاد می گیریم، اول جواب سوال من را بدهید آیا شما گواهینامه رانندگی دارید؟ اگر جوابتان بله است قطعا به یاد دارید چگونه توانستید رانندگی کردن را یاد بگیرید درست است با تکرار و تمرین توانستید و اکنون می توانید بصورت ناخودآگاه رانندگی کنید .
خب اگر سوال را ابتدایی تر بخواهم بپرسم نوشتن یا خواندن را از چه زمانی یاد گرفتید و آیا به یکباره ملکه ذهنتان شد؟ خیر بلکه همه ما در کودکی و در مدرسه توانستیم خواندن و نوشتن را یاد بگیریم و این نتیجه تمرین و تکراری است که در دوران دانش آموزی آن را ملکه ذهنمان کردیم تا اکنون بتوانیم بصورت ناخودآگاه هر مطلبی را بخوانیم و بنویسیم. مثل اکنون که شما در حال خواندن این مقاله هستید بنابراین ما مهارتی که داریم قبلا برای بدست آوردنش زحمت کشیده ایم، تمرین و تکرار کرده ایم و این تکرارها باعث شده روندی در مغز ما شکل بگیرد بنام مسیر عصبی ذهن.
حتما بخوانید: جو دیسپنزا کیست
۱۰ها میلیارد سلول عصبی در مغز!
در مغز تمام انسان ها ۱۰ها میلیارد سلول عصبی وجود دارد که در هنگام یادگیری مهارتی این سلول ها یکدیگر را پیدا میکنند و در کنار هم قرار می گیرند، این سلول ها به یکدیگر نمی چسبند و هنگامی که یادگیری شروع میشود باید جهش الکتریکی، شیمایی بین سلولها اتفاق بیافتد ولی این جهش ها برای بار اول سلولها خیلی سخت است و دقیقاً همانند رانندگی میباشد که اولین بار چندین مرتبه ممکن است ماشین را خاموش کرده باشیم ؛
یا هنگام نوشتن که خیلی سخت می توانستیم کنترل نوشتن را بدست بگیریم یا مدام اشتباه میکردیم، اما بالاخره توانستیم با تمرین و تکرار، این مهارتها را یا هر مهارت دیگری که اکنون داریم را بدست آوریم که اصطلاحا این روند همان شکل گیری مسیر عصبی میباشد و هنگام یادگیری مهارتی میگوییم باید مسیر عصبی آن در مغز ما ساخته شود و این موضوع می تواند در یادگیری مهارتهای دیگر برایمان مؤثر واقع شود.
مسیر عصبی همانند ساختن پلی میماند که در ابتدا ساختنش شاید کمی ترسناک به نظر بیاید ولی در عوض بعد از ساخت امکان عبور و مرور بسیار راحتی به ما میدهد
مسیر عصبی و تأثیر فوق العاده آن بر زندگی:
شاید شنیده باشید که از قدیم گفته شده، هوش انسان ثابت است و تا مدت مشخصی میتواند رشد کند. یعنی اگر شخصی در سن بالا یعنی ۶۰ یا۷۰ سالگی مغزش آسیب ببیند هرگز رشد نخواهد کرد یا اینکه گفته شده که مغز کودک تا سن خاصی رشد میکند و در نهایت این رشد متوقف خواهد شد.
در صورتی که علم نورون شناسی جدید این قضیه را کاملاً منقضی کرده است و دانشمندان به تازگی پی برده اند که مغز کودک در بدو تولد او تشکیل شده است و تا آخر عمر هم فعال است و ذهنشان هیچ گونه محدودیتی ندارد. از اینرو افراد مسنی که مغزشان آسیب دیده بود نیز توانستند با ترمیم و ساخت سلول عصبی ذهن خویش، سلامتی شان را بدست آورند.
بنابراین توجه داشته باشید که علم عصب شناسی دربارهی انعطاف پذیری عصبی میگوید، نورون های مغز ما امکان رشد دارند و میتوانند ارتباطات جدید خلق کنند بنابراین درست نیست اگر با خود فکر کنید نمیتوانید استعداد جدیدی از خود خلق کنید یا مهارتتان را توسعه یا افزایش دهید و این موضوع فقط ما و توانایی هایمان را محدود میکند و بس.
ساخت مسیر عصبی جدید برای تبدیل شدن به خودی برتر:
مسیر عصبی در واقع همان عادت کردن میباشد. واقعیت اینست که مغز ما کارهایی که به انجام دادن آن عادت داریم را بسیار راحت تر درک میکند زیرا انرژی کمتری صرف آنها میکند. این عادتها از کجا میآیند؟ از بدو تولد تا ۷سالگی مغز در حالت تتا (یادگیری قدرتمند) قرار میگیرد و با مشاهده رفتار و عادات اطرافیان به مرور زمان، کاری که اطرافیان آنها بیشتر از آن استقبال میکنند را انجام میدهند و آن ها نیز با تکرار برایشان به عادت تبدیل میشود و بعد از اینکه کاری به عادت تبدیل شود مسیر عصبی آن در ذهن ساخته میشود.
بنابراین ما از روی تکرار و عادت به فردی، سحر خیز، خوش اخلاق، غرغرو، کینه ای، پرخاشگر، وسواس، منضبط و…. تبدیل شده ایم و در واقع مسیر عصبی آنها را ساخته ایم. اکنون اگر بخواهیم به نسخه ی برتر خود تبدیل شویم باید مسیرهای عصبی جدید بسازیم، مانند:
_ مسیر عصبی داشتن ذهنی آرام
_ مسیر عصبی تصمیم گیری درست
_ مسیر عصبی سریع و راحت پول بدست آوردن
_ مسیر عصبی مطالعه کردن
_ مسیر عصبی خوش اخلاقی
_ مسیر عصبی کنترل هیجانات
_ مسیر عصبی ورزش کردن و….
اگر دوست دارید یاد بگیرید چگونه میتوانید مسیرهای عصبی جدید در مغز خود بسازید میتوانید کتاب صوتی ماورای طبیعی شدن اثر دکتر، محقق و پژوهشگر جنجالی آقای جو دیسپنزا گوش کنید تا تمام اطلاعاتی که در این باره و حتی بیشتر نیاز دارید با ذکر راه حل در اختیارتان قرار دهد.
مسیر عصبی بخشی از زبان بدن است. این بخش از زبان بدن به مراقبت بیشتری احتیاج دارد. مغز با سازماندهی کارهای بدن سعی دارد که فعالیت ها را با کمترین میزان انرژی انجام دهد. برای مثال زمانی که می خواهیم فعالیت جدیدی را شروع کنیم در ابتدا آن کار برای ما سخت و دشوار است. اما با گذشت زمان و تمرین بیشتر انجام این فرایند راحت تر می شود.
شاید به این مطلب علاقه داشته باشید: کتاب شکست عادتهای کهنه
در این صورت میزان انرژی کمتری برای یادگیری و انجام آن مصرف خواهیم کرد. زمانی که فعالیتی را شروع می کنیم مسیر عصبی برقرار می شود. زمانی که ما تصمیم به یادگیری می گیریم در ابتدا با یکسری مشکلات مواجه می شویم، اما با تکرار و تمرین یادگیری راحت تر می شود.
به عبارت دیگر مغز با ایجاد مسیر عصبی جدید در تلاش است با صرف انرژی کمتر یادگیری را برای ما آسان کند. بهتر است بدانید که مسیر عصبی همانند جسم و روح به تغذیه نیاز دارد. زمانیکه ما فعالیتی را انجام میدهیم مسیر عصبی ذهن شکل می گیرد. این امر سبب تغذیه مسیر عصبی ذهن می شود. در واقع این امر مانع از ایجاد آلزایمر خواهد شد.
چگونه مسیر عصبی جدید بسازیم؟
یک کودک را تصور کنید که برای اولین بار می خواهد به روی پای خود بایستد و راه برود. این کودک با تکیه زدن به وسایل دیگر از قبیل میز و صندلی سعی می کند روی پاهای خود بایستد. هفته اول کودک به سختی می تواند راه برود. اما بعد از گذشت مدت زمانی راه رفتن برای کودک آسان می شود.
در گام بعدی کودک می تواند تعادل خود را حفظ کند و قدم کوچکی بردارد. کودک با تکرار این عمل می تواند عمل راه رفتن را برای خود آسان تر کند. هرچقدر تمرین کودک بیشتر شود راه رفتن را سریع تر یاد می گیرد. در واقع کودک قدم به قدم که جلوتر می رود مسیر عصبی جدیدی را می سازد.
با تکرار و تمرین مسیرهای عصبی به ناخودآگاه ذهن سپرده می شوند. شما با کارهای جدید می توانید مسیرهای عصبی جدیدی را تولید کنید و یا کارهای قبلی را با شیوههای جدید انجام دهید. ایجاد مسیرهای عصبی جدید به شما کمک خواهد کرد تا اعتماد به نفس تان بیشتر شود. شما با تقویت اعتماد به نفس خود می توانید انجام کار های ناممکن را برای خود آسان تر کنید. به این ترتیب راه رسیدن به هدف برای شما آسان تر و هموارتر خواهد شد.
یکی از کتاب های بسیار معروف که مسیرهای عصبی را به آسانی برای شما توضیح داده است کتاب های جو دیسپنزا می باشد. شما با خواندن کتاب صوتی ماورا طبیعی شدن می توانید باورهای ذهن خود را تغییر دهید. شما با تغییر باورهای ذهنی و یادگیری مسیرهای عصبی می توانید ذهن خود را بهتر پرورش دهید. این روش در افزایش اعتماد به نفس شما موثر است. در اینصورت شما راحت تر به موفقیت در زندگی دست پیدا خواهید کرد.